MENU

Wat is een maid of honour?

Wanneer je gaat trouwen heb je misschien het gevoel dat de Engelse termen je om de oren slaan. Niet alleen zijn er veel “trouwtermen” waar geen Nederlandse vertaling voor is (en daarom gebruiken we maar de Engelse term), er zijn ook Engelse termen die in onze Nederlandse oren heel anders klinken dan dat ze zijn. Daarom leg ik hier een aantal onbekende trouwtermen uit. Vandaag beantwoord ik de vraag: Wat is een maid of honour? (Ook wel gespeld als Maid of Honor, oftewel zonder ‘u’.)

Met dank aan Amerikaanse films en series hebben veel Nederlanders wel een idee dat een maid of honour iets te maken heeft met trouwen en bruidsmeisjes. Maar voor Nederlanders is het een titel die we niet kennen. Als we het letterlijk vertalen komen we op iets van een eermeisje. Als je er vanuit gaat dat een bridesmaid hetzelfde is als een bruidsmeisje (wat trouwens niet zo is, klik hier voor meer uitleg: bridesmaid), dan zou een maid of honour een “eremeisje” zijn. Nu kun je daarbij aan van alles denken maar op zich is het wel een kloppende term.


Bruidsmeisjes in turquoise jurkjes met een boeket van Edénique floral design

Een maid of honour is namelijk een bruidsmeisje met soms een andere jurk dan de andere bruidsmeisjes maar sowieso met een ereplekje. Tijdens een Amerikaanse trouwceremonie is het namelijk gebruikelijk dat de bridal party, tijdens de ceremonie blijft staan en de maid of honour is het bruidsmeisje dat direct naast de bruid mag staan (aan de andere kant dan die waar de toekomstige partner staat ;) ). Maar ze heeft ook een aantal taken.


De taken: Wat betekend het om Maid of Honour te zijn?

Traditioneel gezien is de maid of honour degene die:

  • De leiding heeft over de bridesmaids
  • Op het moment dat de bruid haar beide handen nodig heeft (bijvoorbeeld bij het voorlezen van haar geloften), haar boeket draagt.
  • Degene die de leiding neemt over de organisatie van de eventuele bridal shower en/of bachelorette party en het geven van een toast of speech.
  • De sleep van de bruid goed leggen nadat ze aan is gekomen bij de ceremonie. Ook gedurende de rest van de dag kan de bruid hulp gebruiken. De meeste bruiden zijn niet gewend om te dragen wat ze op een bruiloft dragen. Naast dat een hoepelrok lastig kan zijn om het toilet in te bezoeken, zijn ook het insnoeren van een corset, het rechttrekken van alle lagen kleding of een afzakkende kous of panty in sommige jurken best lastig rechttrekken in je eentje.
  • Direct na de “eerste dans” van het bruidspaar, volgt vaak een ‘vader-en-bruid’, ‘moeder-en-bruidegom’ en/of ‘Maid of Honour-en-Best Man‘ dans. Hierna gaan pas alle andere gasten de dansvloer op.
  • In Engeland is het traditioneel zo dat alleen de bruidegom, de vader van de bruid en de best man een speech geven. Maar tegenwoordig hebben veel mensen in het Verenigd Koninkrijk en de VS hier nog weinig mee. Dan is het vaak zo dat zowel de Best Man als de Maid of Honour een speech geven. Veelal wordt er in de speeches de levensloop van het bruidspaar uiteen gezet. Nadat de moeder of vader van de bruid heeft verteld over de jeugd tot aan de studententijd van de bruid, is het veelal de taak van de Maid of Honor om daarna te vertellen over de studententijd en het volwassen leven van de bruid.


Een bruid met haar bruidsmeisje


Taken die overeenkomen met dat wat wij van een ceremoniemeester zouden verwachten, iets waar wij helaas vaak nog een vriend of vriendin mee belasten:

  • Het draaiboek uit het hoofd kennen.
  • Alle namen en telefoonnummers van familieleden en de leveranciers bij de hand hebben, zodat als er iets mis dreigt te gaan, de Maid of Honour/ceremoniemeester de bruid daar niet om lastig hoeft te vallen.
  • De contactpersoon voor vragen en het oplossen van problemen. De bruid moet nooit degene zijn die de contactpersoon moet zijn bij problemen. Wanneer er dus geen weddingplanner is, wordt de Maid of Honour, of de ceremoniemeester, automatisch deze contactpersoon waar iedereen bij vragen of problemen naar toe gaat.


een bruidspaar met hun bruidsmeisjes en best man in Parijs


Andere taken die (tegenwoordig) kunnen worden toegeschreven aan Maids of Honour:

  • Een luisterend oor bieden tijdens het organiseren van de bruiloft. Veel mensen worden overdondert door de enorme hoeveelheid werk het organiseren van een bruiloft is.
  • Mee gaan bij het uitzoeken van de bruidsjurk.
  • Zorgen dat alle bridesmaids op tijd aanwezig zijn en op tijd klaar zijn voor de ceremonie.
  • De bruid helpen bij de getting ready.
  • Voor de ceremonie begint wordt de bruid in de haar en makeup gezet. Ze kan dus niet voor elk klein dingetje op staan. De Maid of Honour zorgt er voor als er een boodschap naar de bruidegom moet, als de bruid drinken, eten of haar telefoon nodig heeft. Zo zorgt zij er voor dat de bruid relaxed en kalm kan blijven tijdens de ochtend van de bruiloft.
  • Soms kiest een bruidspaar er voor de ring uit handen van hun Maid of Honour en Best Man te krijgen. In dat geval is het de taak van de Maid of Honour om de ochtend van de bruiloft de ring van de bruidegom te bewaken.
  • Getuige zijn.
  • Zorgen dat de bruid relaxed kan blijven en dat stress en drama van gasten haar niet bereikt en volledig aan haar voorbij gaat.
  • Help de bruid de hele dag herinneren om voldoende te eten en drinken. Er gebeurd zoveel tijdens een bruiloft dat veel bruidsparen compleet vergeten voldoende te eten en vooral ook te drinken.
  • De gasten verwelkomen, zo kan ze duidelijk worden gemaakt dat ze bij vragen die niet aan het bruidspaar moeten stellen. Daarnaast wijst een de Maid of honour de gasten naar het gastenboek, bedankjes en/of de cadeautafel.
  • Aan het eind van bruiloft helpt de MoH met het inpakken van alles dat het bruidspaar mee moet en wil meenemen na de bruiloft.
  • Zorgen dat de cadeautjes mee gaan met de juiste persoon. Soms is dit het bruidspaar maar vaak wijst het bruidspaar iemand anders aan om de cadeaus mee te nemen omdat ze na de bruiloft niet thuis slapen.


Nederlands equivalent van de Maid of Honour

Is er een Nederlandse versie van de Maid of Honour? Ja en nee, in Nederland kennen we traditioneel niet de traditie van bridesmaids die in dezelfde jurken rond de bruid rondhangen op haar bruiloft. Maar zoals met zo veel dingen, steeds meer Nederlandse mensen kiezen er voor om ook dit Amerikaanse/Engelse gebruik in te voegen in hun bruiloft. Toch lijken de taken wel degelijk op de taken die we in Nederland vaak geven aan een specifiek iemand (vaak een vriendin, zus of nicht): de ceremoniemeester. Wanneer we in Nederland de jurk van degene die we als ceremoniemeester en getuige hebben gevraagd zouden uitzoeken zou het vrijwel dezelfde functie zijn.

Een bruidsmeisje en een Maid of Honour helpen de bruid met aankleden en haar sluier in doen.


Andere en modernere versies van de Maid of Honour

Kiest de bruid voor een maid of honour die geen ongetrouwde en/of zichzelf als vrouw identificerend persoon is? Dan worden er andere namen aan de functie gegeven. Bijvoorbeeld “man of honour”, “male of honour” of “best man” als er wordt gekozen voor een man. Of “matron of honour” als de gekozen vrouw zelf al getrouwd is. Matron of honour wordt tegenwoordig als een beetje ouderwetse term gezien. Modernere benamingen zijn “best woman” of “best man” (naar de “best man” die een bruidegom kiest).

Zoek jij voor je bruiloft in Frankrijk, Engeland, Spanje of ergens anders in Europa een fotograaf die gespecialiseerd is trouwen in het buitenland en die begrijpt hoe de verschillende Nederlandse, Engelse en Amerikaanse trouwtradities in elkaar zitten? Mail of bel me snel om te checken of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum!

 

Bewaar dit artikel op je Pinterest board:

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020 & 2021

 

CLOSE