MENU

Wat is een ‘best man’ op een bruiloft?

Met dank aan Amerikaanse tv en film hebben de meeste van ons wel eens van een Best Man gehoord. Maar wat is een best man op een bruiloft of elopement? Wat houdt die titel precies in? Is het te vertalen naar een Nederlandse term? En wat voor taken voert een Best Man uit?

Wat is een best man op een bruiloft? Een bruidegom begroet zijn best man en getuige


Waar komt de term Best Man vandaan?

In Engelstalige landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kiest een bruidegom veelal een Best Man. Het is een eretitel, vergelijkbaar met de term Maid of Honour. Veelal kiest een bruidegom zijn beste vriend, broer of neef als Best Man. Het is iemand waar hij om geeft en die hij vertrouwt. Hij is 1 van de groomsmen (die op hen beurt weer onderdeel zijn van de “bridal party“), maar hij heeft de eer om direct naast de bruidegom (aan de andere kant dan de toekomstige partner ;) ) te staan tijdens de ceremonie en is degene die de leiding heeft over de groep groomsmen.

Een best man en groomsmen staan samen voor de spiegel hun stropdassen goed te doen.


Het takenpakket: Wat betekend het om Best Man op een bruiloft of elopement te zijn?

 • Het organiseren van de bachelor party, stag do of het vrijgezellenfeest.
 • De leiding nemen over de groomsmen.
 • Helpen er voor te zorgen dat alle groomsmen op tijd hun kleding regelen en dat die kleding past bij wat het bruidspaar in gedachte heeft.
 • Zorgen dat de bruidegom en alle groomsmen op tijd klaar zijn en op tijd arriveren voor de ceremonie.
 • Getuige zijn.
 • De trouwring(en) bewaken en aangeven tijdens de ceremonie. In sommige tradities worden beide ringen binnen gebracht door bruidskinderen, in andere Angelsaksische tradities geeft de Maid of Honour de ring van de bruidegom aan en de Best Man de trouwring van de bruid aan.
 • Een toast of speech geven.
 • (Helpen met) het verzamelen van alle cadeaus en zorgdragen dat deze veilig bij het bruidspaar arriveren.
 • Het coördineren van het cadeau dat de groomsmen samen aan de bruidegom geven.
 • De bruidegom een luisterend oor bieden, zowel in aanloop naar de bruiloft als op de trouwdag zelf is het zijn taak om de bruidegom relaxed te houden en om emotionele support te bieden.
 • Gasten verwelkomen zodat gasten weten bij wie ze terecht kunnen met vragen en ze niet het bruidspaar daar mee lastig gaan vallen.
 • Soms wordt verwacht van de Best Man, voordat alle gasten de dansvloer op mogen, een openingsdans danst met de bruid, de Maid of Honour, de moeder van de bruid en/of de moeder van de bruidegom.
 • Coördineren dat het bruidspaar vervoer heeft aan het eind van de bruiloft.
Een best man helpt een bruidegom door het droog maken van zijn geloften met een tissue.


Equivalenten of moderne versies van de Best Man

De term is niet letterlijk te vertalen naar “beste man”, want dat betekend echt iets anders in het Nederlands. Maar kijkend naar wat de taken inhouden, is het eigenlijk gelijk aan wanneer een getuige tevens ceremoniemeester is.

Niet iedereen die gaat trouwen wil een man de functie van Best Man toedichten en dus word tegenwoordig ook vaak de term “Best Woman” of “Woman of Honour” gebruikt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van termen als “Male of Honour”, “Chief Groomsman” of “Maid of Honour“.

Ga jij trouwen in Frankrijk, Italië, Spanje of ergens anders in Europa en zoek je een fotograaf die gespecialiseerd is bruiloften in het buitenland en die begrijpt hoe de verschillende Europese en Amerikaanse trouwtradities in elkaar zitten? Mail of bel me snel om te checken of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum!

 

Bewaar dit artikel op je Pinterest board:

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020 & 2021

 

CLOSE