MENU

Wat is een groomsman?

Wat zijn groomsmen

De “groomsmen” of het enkelvoud “groomsman” zouden we in het Nederlands in eerste instantie misschien vertalen als bruidsjonkers. Maar die vertaling is niet 1-op-1 te maken. Daarom leg ik eerst uit wat in het Nederlands een bruidsjonker is.


Wat is een Nederlandse bruidsjonker?

Een bruidsjonker wordt in Nederland traditioneel gezien als klein jongetje dat tijdens een bruiloft of elopement bijvoorbeeld bloemen strooit of de trouwringen aangeeft tijdens de ceremonie. Soms houdt hij de sleep vast (als die er is) van de bruidsjurk en draagt zelf vaak een driedelig pak of een nette broek met een overhemd dat past bij het kostuum van de bruidegom. Deze functie wordt in het Engels echter ‘ring bearer’ of ‘page boy’ genoemd, niet ‘groomsman’.

4 groomsmen (aka bruidsjonkers) bereiden zich voor voor de spiegel


Wat is een groomsman?

Een groomsman is een volwassen man die traditioneel gezien dezelfde kleuren draagt als de bruidegom, dit om (in andere plaatsen en tijden) kwade geesten (die het bruidspaar in het ongeluk zou willen storten) in de war te brengen. Tegenwoordig zijn bruidsjonkers veelal de beste vrienden, broers en/of neven van de bruidegom. Vaak dragen ze dezelfde pakken, al is het de laatste jaren ook in om kostuums te dragen die wel bij elkaar passen maar die niet precies hetzelfde zijn. Een groomsman maakt, net als de maid of honour, de best men en de bridesmaids, onderdeel uit van de bridal party. Een bridal party kan uit zoveel of zo weinig groomsmen bestaan als de bruidegom maar wil. Het meest voorkomende aantal ligt echter tussen de 2 en 5 mensen.


De taken

De taken van groomsmen zijn een aanvulling op die van de best man en kunnen bestaan uit het volgende takenpakket:

  • Een luisterend oor bieden
  • Helpen bij dingen die voor de bruiloft gedaan moeten worden
  • Plannen van pre-wedding evenementen zoals een stag night/bachelor party/vrijgezellefeest, rehearsal (van de ceremonie) en rehearsal dinner
  • Aanwezig zijn bij alle (of in elk geval zo veel mogelijk) pre-wedding evenementen
  • Een helpende hand zijn tijdens de bruiloft
  • Programma’s uitdelen wanneer de gasten de ceremonie binnen komen
  • Soms wordt er vlak na de openingsdans van het bruidspaar verwacht dat ook de groomsmen een eerste dans doen met de bridesmaids
Wat zijn groomsmen


Ga jij trouwen in Parijs, Italië, Londen of ergens anders in Europa en zoek je een fotograaf die gespecialiseerd is bruiloften in het buitenland en die begrijpt hoe de verschillende Europese en Amerikaanse trouwtradities in elkaar zitten? Mail of bel me snel om te checken of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum!

Bewaar deze post op je pinterest bord:

Artikel dat uitlegt wat een groomsman is, welke taken hij heeft en waarom het niet hetzelfde is als een bruidsjonker

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020 & 2021

 

CLOSE