MENU

Wat is een bridesmaid?

Bridesmaids of bruidsmeisjes in turquoise jurkjes met een boeket van Edénique floral design
Bridesmaids of bruidsmeisjes in turquoise jurkjes met een boeket van Edénique floral design

Veel Nederlanders denken bij het Engelse woord bridesmaid aan een bruidsmeisje, maar dat klopt niet helemaal. Om antwoord te vinden op de vraag “wat is een bridesmaid?” zal ik eerst uitleggen wat een bruidsmeisje is.


Wat is een Nederlands bruidsmeisje?

Een bruidsmeisje wordt in Nederland traditioneel gezien als klein meisje dat tijdens een bruiloft of elopement bijvoorbeeld bloemen strooit of de trouwringen aangeeft tijdens de ceremonie. Ze houd soms de sleep vast (als die er is) van de bruidsjurk en draagt zelf vaak een jurkje dat past bij de jurk van de bruid. Deze functie wordt in het Engels echter ‘flower girl’ genoemd, niet ‘bridesmaid’.

Wat zijn de taken van bridesmaids?


Wat is een bridesmaid?

Een bridesmaid is een volwassen vrouw die traditioneel gezien hetzelfde gekleed was als de bruid, dit om ontvoerders of (in andere plaatsen en tijden) kwade geesten in de war te brengen. Tegenwoordig zijn bruidsmeisjes veelal de beste vriendinnen, zussen en/of nichtjes van de bruid. Vaak dragen ze dezelfde jurken, al is het de afgelopen jaren ook in om jurken te dragen die wel bij elkaar passen maar die niet precies hetzelfde zijn. Een bridesmaid maakt, net als de maid of honour, de best men en de groomsmen, onderdeel uit van de bridal party. Een bridal party kan uit zoveel of zo weinig bridesmaids bestaan als de bruid maar wil. Het meest voorkomende aantal ligt echter tussen de 2 en 5.

De taken

De taken van bridesmaids zijn een aanvulling op die van de maid of honour en kunnen bestaan uit het volgende takenpakket:

  • Een luisterend oor bieden
  • Helpen bij dingen die voor de bruiloft gedaan moeten worden
  • Plannen van pre-wedding evenementen zoals een bridal shower, hen night/bachelorette party, rehearsal (van de ceremonie) en rehearsal dinner
  • Aanwezig zijn bij alle (of in elk geval zo veel mogelijk) pre-wedding evenementen
  • Een helpende hand zijn tijdens de bruiloft
  • Soms wordt er vlak na de openingsdans (van het bruidspaar) verwacht dat ook de bridesmaids een eerste dans doen met de groomsmen
Een foto die bridesmaids in Parijs illustreert, bij een artikel dat de vraag "wat is een bridesmaid?" beantwoord


Ga jij trouwen in Parijs, Italië, Londen of ergens anders in Europa en zoek je een fotograaf die gespecialiseerd is bruiloften in het buitenland en die begrijpt hoe de verschillende Europese en Amerikaanse trouwtradities in elkaar zitten? Mail of bel me snel om te checken of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum!

 

Bewaar dit artikel op je Pinterest board:

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020 & 2021

 

CLOSE