fbpx
MENU

Wat is een bridal party?

Een bridal party met bruidsmeisjes, een maid of honour en een best man

Soms kan taal zo verraderlijk zijn, bridal is in het Nederlands vertaald bruids en een party is een feestje dus bruidsfeestje, zou je denken. Helemaal fout, helaas. Maar wat is een ‘bridal party’ dan?

een bridal party in Parijs


Waar betekend de term bridal party?

De term bridal party is een Engelse term en wordt door zowel Britse als Amerikaanse mensen gebruikt. Het woord ‘party’ heeft in tegenstelling tot het woord ‘feest’ verschillende betekenissen. Naast feest wordt het namelijk gebruikt ook om een precieze groep mensen aan te geven. Een ‘travel party’ kan bijvoorbeeld de groep mensen zijn waarmee je op reis bent. Een ‘search party’ wordt gebruikt om een groep mensen aan te duiden die op zoek zijn naar een vermist persoon of voorwerp. Ook een politieke partij word een party genoemd. Het woord kan zelfs 1 persoon zijn, zoals wij het woord ‘partij’ ook wel gebruiken als we bijvoorbeeld spreken over een ‘eisende partij’ bij een rechtzaak.


In Nederland kennen we geen traditie met volwassen bruidsmeisjes, volwassen bruidsjonkers, maids of honour of best men. Maar in Angelsaksische landen staan er een hele boel meer mensen bij het altaar dan we in Nederland gewend zijn. De ‘bridal party’ is een verzamelnaam voor al de mensen die bij een bruiloft of elopement vooraan staan of zitten bij de trouwceremonie en die hun kleding heeft aangepast om te passen bij de anderen in de bridal party.

Wie zitten er allemaal in een bridal party?

Niet elke bridal party heeft dezelfde samenstelling, maar deze mensen zijn vaak onderdeel van de bridal party:

Niet elke bridal party bestaat perse uit al deze mensen. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld om geen kinderen op hun bruiloft te hebben of om een getuige, maid of honour of best man de ringen aan te laten geven. Ook kiest niet elke bruidegom voor het benoemen van groomsmen of kiest elke bruid voor het hebben van bridesmaids.

Een bridal party met bruidsmeisjes, een maid of honour en een best man


Een aantal andere functies worden soms ook gezien als deel van de bridal party maar worden in mijn ervaring meestal niet zo gezien:

 • vader van de bruid
 • vader van de bruidegom
 • moeder van de bruid
 • moeder van de bruidegom
 • de ceremoniespreeker/ambtenaar
 • ushers (deze mensen wijzen gasten naar hun plaatsen)
 • candlelighter (iemand die de kaarsen aansteekt voor een christelijke ceremonie begint)
 • pages (jonge kinderen die de extra lange sleep van de bruid dragen tijdens binnenkomst)
 • shushavim (een Joodse term voor iedereen die dicht bij het bruidspaar staat en helpt bij het plannen en voorbereiden op het huwelijk)
 • chuppah dragers (familieleden of hechte vrienden die tijdens een Joodse ceremonie de palen van de chuppah dragen. Vaak zijn dit leden van de Shushavim)
 • koumbaro/koumbara (bij een Grieks Orthodoxe bruiloft is dit de best man (de koumbaro) of maid of honour (de koumbara)
 • hattabin (een islamitische term voor mannelijke familie die de bruidegom helpen met voorbereiden op de bruiloft)
 • vratimi (basically, de groomsmen in een Grieks orthodoxe bruiloft)
Een bridal party voor de Eiffeltoren


Nu weet je het antwoord op de vraag “Wat is een bridal party?” Wist jij dat een bridal party geen bruidsfeest is? En wist je trouwens dat de Vlamingen wel een naam hebben die vrijwel hetzelfde betekend als een bridal party? In het Vlaams spreekt men over de bruidssuite, dat is iedereen die bij de start van de ceremonie over het gangpad naar het altaar (of voorkant) aan komt lopen. Precies, ook weer iets héél anders dan de Nederlandse bruidssuite dus ;)

Een Engelse bridal party op de trap van Het Spaanse Hof in Den Haag


Zoek jij voor je bruiloft in Frankrijk, Italië, Spanje of ergens anders in Europa een fotograaf die gespecialiseerd is trouwen in het buitenland en die begrijpt hoe de verschillende trouwtradities in elkaar zitten? Mail of bel me snel om te checken of ik beschikbaar ben op jullie trouwdatum!

 

Bewaar dit artikel op je Pinterest board:

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020

 

CLOSE