MENU

Wat is een first look?

Wanneer je gaat trouwen vliegen de onbekende, vaak uit het buitenland afkomstige, termen je soms tegemoet. Ook de first look is zo’n term die uit de Verenigde Staten is komen overwaaien. “Wat betekent een first look nou weer?” zal je je misschien afvragen. Maar een first look is in Nederland eigenlijk al veel langer traditie dan in Amerika. In Nederland is het echter zo ‘normaal’ dat we geen naam voor hebben. Waar bruidsparen in andere landen elkaar voor het eerst zien bij het altaar, waarbij de een staat te wachten aan het eind van het gangpad en de ander als laatste binnen komt lopen, is dat in Nederland en België traditioneel gezien ongebruikelijk.

Een first look kan ook plaats vinden vlak voor de ceremonie. Deze bruidegom staat hier in de Griekse zon te wachten op zijn first look die is gepland vlak voor de kerkdienst begint.

De ‘first look’ traditie in Nederland

In Nederland en België is de traditie dat de bruidegom de bruid komt ophalen bij haar thuis (het ouderlijk huis waar zij tot de bruiloft woont met haar ouders). Dat is het moment dat het bruidspaar elkaar voor het eerst in bruidskleding ziet, en tijdens de ceremonie lopen zij, nadat alle gasten hebben plaats genomen, samen naar binnen door het gangpad.

Een bruid in een Maria Lluisa Rabell trouwjurk tijdens een bruiloft gestyled door Honey & Cinnamon Wed
Sommige (voor)deuren zijn wél fotogeniek, zoals deze in een Toscaans kasteel.

Wat betekend een first look?

De hedendaagse first look is vergelijkbaar met dit Nederlandse “ophaal-moment“. Maar in plaats van de, meestal weinig fotogenieke voordeur, kies het bruidspaar voor een mooie plaats om elkaar te ontmoeten voor de ceremonie. 1 van de 2 draait dan zijn/haar rug toe naar de kant waar de partner vandaan zal komen. De partner die als laatst arriveert die tikt de ‘wachtende’ op zijn/haar schouder, de wachtende draait zich om en dat is het moment dat het bruidspaar elkaar voor het eerst in bruidskleding ziet.

Bruidegom die in een Michael & Giso trouwpak staat te wachten op de first look met zijn bruid en hun dochter, die in de verte aan komen lopen
Deze bruidegom is klaar voor zijn first look, in de achtergond zie je zijn bruid met hun dochtertje al aan komen lopen in de Italiaanse zon.

Waarom kiezen voor een first look?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een first look:
– Je wilt elkaar graag zien voor de ceremonie begint om straks minder zenuwachtig te zijn.
– Je hebt een fotosessie gepland voor de ceremonie, dus je ziet elkaar toch al ervoor en wilt daarom graag een moment maken van het ‘elkaar voor het eerst zien’.
– Je wilt graag een mooie omgeving kiezen voor het mogelijk emotionele moment waarop jullie elkaar voor het eerst in vol-bruidsornaat gaan zien.
– Je wilt graag mooie foto’s overhouden aan dit moment en wilt daarom naar een mooi plekje waar het licht/de achtergrond/het uitzicht mooi is.
– Je wilt een moment van rust hebben samen voordat de ceremonie en de hectiek van de rest van de trouwdag begint.
– Jullie willen graag persoonlijke geloften schrijven en uitspreken, maar deelt die liever alleen met elkaar dan tijdens de spanning van de ceremonie met “publiek”.
– Er is een plek die veel voor jullie betekent, waar je graag langs wilt op jullie trouwdag of waar je graag in bruidskleding op de foto wilt, maar waar de ceremonie niet kan plaats vinden. De first look kan zo toch voor een speciaal moment in die plek zorgen. (Bedenk je wel dat dit niet al te ver moet zijn van de plak waar jullie je fotoshoot of ceremonie gaan hebben, je wilt waarschijnlijk geen uren onderweg zijn.)

Een trap kan een goeie plek zijn voor een first look, zeker als je zo nieuwsgierig bent als bruid Berit en niet kan wachten om om het hoekje te kijken.

Locatie voor een first look

Afhankelijk van de reden dat je een first look wilt heb je misschien een voorkeur voor een bepaalde plek. Er wordt meestal gekozen voor een langer stukje recht pad, een slinger pad waarbij je vanaf de ene bocht nog niet de andere bocht kan zien, een plek waarbij ieder van jullie 2 aan de andere kant van een hoekje kan staan (zodat jullie elkaar beide echt tegelijk zien) of een trap waarbij de een naar beneden loopt en de ander onderaan of om het hoekje van de trap staat.

Bij het bepalen van wie waar gaat staan en van waar af de ander aan komt lopen tijdens de first look is het handig om vooraf even te overleggen met jullie foto- en/of videograaf. Zij hebben al veel vaker een 1st look gefotografeerd of gefilmd en kunnen vaak beter inschatten waar het licht mooi valt, wat een fijne achtergrond is en hoeveel ruimte je idealiter nodig hebt om het mooi vast te kunnen leggen.

Enkele voorbeelden van locaties zijn:
・Bijzonder mooi, maar klein, plekje
・De plek waar jullie elkaar voor het eerst ontmoetten/zoenden/verkering kregen
・Soms wordt de first look gecombineerd met het bezoek aan een begraafplaats waar iemand rust wiens aanwezigheid erg gemist wordt op de bruiloft
・Een plek in het bos waar 2 rijen bomen net een strook licht binnen laten
・Een mooie ruïne
・Een kasteeltuin
・Een duinpad
・Voor jullie trouwlocatie
・Een mooi trap (buiten, bijvoorbeeld de ingang van jullie trouwlocatie)

Een plek in het bos waar 2 bomenrijen een strook licht door laten kan een mooie plek voor een first look zijn

Hoeveel tijd heb je nodig voor een first look?

Mensen schatten vaak in dat je heel veel tijd nodig hebt voor een first look maar dat is niet zo. Wel wordt een first look vaak gecombineerd met een fotosessie en dan heb je natuurlijk snel meer tijd nodig. Ook kiezen sommige bruiden en bruidgommen er voor om naast de first look met elkaar ook een first look te doen met hun vader, moeder, bridesmaids, vriendinnen, maid of honour, bridal party, getuige of iemand anders met wie ze graag een extra speciaal moment op hun bruiloft willen beleven. Uiteraard kost dit dan ook iets meer tijd. Maar het moment zelf is maar kort, het afspreken en zorgen dat jullie elkaar niet voortijdig zien kost feitelijk meer tijd dan de 1st look zelf. Als je echt enkel de first look doet dan heb je aan 5 minuten al snel voldoende. Maar let wel, het doen van haar- en make-up lopen al snel uit dus plan je draaiboek voor de bruiloft nooit te strak in.

First look tussen een bruid en bruidegom
Een first look tussen een bruid en bruidegom.

First look fotograaf

Zoeken jullie een fotograaf voor je bruiloft in het buitenland? Of jullie nu wel of niet kiezen voor een first look, ik leg graag al jullie dierbare momenten op jullie bruiloft voor jullie vast. Wil je weten of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdatum? Neem dan contact op of maak direct een afspraak voor een gratis consult waarin we al jullie plannen kunnen bespreken en jullie graag adviseer.

Bewaar dit artikel over “Wat is een first look?”
op je Pinterest board:

Wat betekend een 1st look en wat is een first look?

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020 & 2021

 

CLOSE