MENU

Wat is een rehearsal dinner?

Tafel aankleding door SBSN
Een welkomstdiner de avond voor een bruiloft tijdens een buitenlandse bruiloft in Frankrijk

Wat is de vertaling van de term rehearsal dinner?

Letterlijk vertaald is een rehearsal dinner een repetitie diner. Je verwacht daarom wellicht dat er iets gerepeteerd wordt tijdens zo’n etentje de avond voor een bruiloft. Maar in dit geval, schijn bedriegt. Het woord ‘rehearsal’ heeft in dit geval zijn weg gevonden naar de benaming van deze Amerikaanse traditie omdat dit diner veelal plaatsvind na de repetitie van de ceremonie.

Het oefenen van de trouwceremonie

Trouwceremonies in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn gemiddeld vele malen korter dan Nederlandse trouwceremonies. Waar in Nederland niemand opkijkt als een ceremonie 1,5 uur duurt, zijn ceremonies in de Angelsaksische landen vaker 20 of 30 minuten dan dat ze aan de lange kant zijn. Tijdens de ceremonie staat de voltallige bridal party, oftewel bridesmaids, groomsmen, maid of honour en best man, de gehele ceremonie lang naast het bruidspaar. Wanneer de huwelijksceremonie begint komt iedereen van de bridal party in een precieze volgorde naar binnen (soms alleen en soms samen met iemand anders uit de bridal party), tijdens de ceremonie hebben sommige bridal party leden 1 of meerdere taken (b.v. het vasthouden van het boeket, getuige zijn, het recht leggen van een sleep of lange sluier of het aangeven van de ringen) en aan het eind van ceremonie loopt iedereen opnieuw in een specifieke volgorde de ceremonie uit. Dit alles is voor sommige bruidsparen (en/of degene die de ceremonie zal leiden) een reden om de dag/avond voor de trouwdag de ceremonie door te nemen of te “repeteren”. Wat wordt er precies gedaan tijdens zo’n trouw repetitie?

  • Er wordt vastgesteld waar iedereen moeten gaan staan
  • Een volgorde van binnenlopen wordt vastgesteld
  • Er wordt een verdeling gemaakt van welke koppels samen het gangpad in lopen (welke bridesmaid loopt binnen met welke groomsman? En wat te doen met ouders van het bruidspaar die gescheiden zijn?)
  • Iedereen wordt herinnerd aan hun taken (wie legt de sleep van de bruid goed?)
Gebruikte glazen op tafel na een rehearsal diner

Wat betekend de term rehearsal diner?

De avond voor de bruiloft kiezen veel Amerikaanse en Engelse bruidsparen voor een rehearsal dinner. Omdat dit vaak plaats vind na de “rehearsal” van de bruidsceremonie, is de naam “rehearsal dinner” ineens een heel logische naam. De term rehearsal dinner betekend dus eigenlijk het diner na de repetitie. Tijdens het etentje zelf vind er dus geen repetitie plaats. Traditioneel gezien bestaat de rehearsal dinner veelal enkel uit de mensen in de bridal party en niet perse alle bruiloftsgasten. Het hoofddoel van dit diner is de wederzijdse families en vrienden elkaar alvast te laten kennismaken voor aanvang van de bruiloft van morgen. Vaak wordt deze avond ook gebruikt door het bruidspaar om iedereen te bedanken die heeft geholpen bij het mogelijk maken van de bruiloft, door middel van een speech, toast en/of cadeautjes.

Tafel aankleding door SBSN

Waarom zou je een rehearsal dinner houden?

Wanneer je in het buitenland trouwt zijn je gasten in de meeste gevallen het hele weekend op de trouwlocatie en daarom wordt er ook de avond voor de bruiloft vaak samen gegeten. Alle gasten kunnen elkaar ontmoeten vóór de bruiloft zelf en dat alleen al is reden genoeg om er een officieel feestje van te maken. Daarnaast worden er vaak speeches gehouden, mocht je dus eigenlijk te veel mensen hebben die willen speechen op je bruiloft, dan kun je een paar van de speeches wellicht verschuiven naar de avond ervoor. In dit geval zullen dezelfde mensen aanwezig zijn als op de bruiloft, maar de sfeer is vaak net iets meer casual en dat maakt mensen die bang zijn zenuwachtig te zijn, waarschijnlijk juist dankbaar wanneer je hen voorstelt om tijdens de rehearsal dinner te speechen. Als fotograaf die enkel destination bruiloften fotografeert kan ik je vertellen dat het heel gebruikelijk is dat ook dit rehearsal diner wordt vastgelegd door de trouwfotograaf. Dus ook deze speeches kunnen in je trouwalbum terecht komen als je dat wilt.

Gedekte tafel voor een bruiloft, ter illustratie van een artikel dat antwoord geeft op de vraag wat een rehearsal dinner is

Heb je nog geen trouwfotograaf voor je bruiloft in het buitenland? Neem contact op om dé bruidsfotograaf voor destination weddings in te huren. Ik ben de enige Nederlandse fotograaf die alleen bruiloften in het buitenland fotografeert en al meer dan 8 jaar ervaring heeft.

Een diner met bruiloftsgasten

Sla deze post op op je pinterest bord:

Pin voor het artikel Wat betekend een rehearsal dinner?

Uitgeroepen tot 1 van de 20 beste bruidsfotografen door internationale trouwwebsite ZankYou!

 

Winnaar van WeddingWire‘s
Couples’ Choice Award 2020 & 2021

 

CLOSE